20.02.2020

Rasta yapımı ve bakımı "günlüğüm



   Yıllarca rastalı saçlara hayranlık duydum ,belki duruşu belki de minimal bir havasının olması belki de ülkemizde pek yaygın olmayışı. Kuaförde çalıştığım süreçte bunu yapana hiç rastlamadım. Özel bir afiş asmadığımız içinde hiç soran olmadı. Daha çok afrika örgüsü standartları. Bu iş de en az onun kadar emek ve zaman gerektiren bir durum olsa da, işlem den mutlu olmama gibi olasılık karşında dönüşü olmayabilir. Belki de bi o kadar ugraşılarak saçların büyük kısmı kurtulabilir.
  O nedenle hep cesaret isteyen bir saç modeli olduğuna inandım. Çok kısa saç kullanmayı seven kadınların, bazı olasılıkları göze alarak yaptırması daha mümkün. Benim içinse gerçekten büyük cesaret isteyen bir durum oldu.

Sonuç bu sezon hayatımda hiç görmediğim kadar güneşe maruz kalınca saçlarım aldı başını ilk kez bağımsızlıklarını ilan etti. (Artık nasıl bronzlastıysam cildim bile tam beyazlamadı hala😒))) Kuruması çatır çatır dökülmesi özellikle üç kısımların incelmesi 2 sene önceki paylaşımımda hatırlayan vardır epey uzun saçlarımı kesmiştim. Bu kez kaybedecek bir saçım yok diyerek ihaleye rasta seçeneğini de sundum. Nerden esti bilmiyorum ama, bu kez yeni bir başlangıç isteme sebebim yok kesilecek yanii. Rasta yapıncada kesilecegine göre. Öff 2+2=4 işte ! :))

Rastadan önceki son fotoğraf
Saç uçlarının kayboluş gidişlerini görebilmeniz mümkün:))

Gelelim Rasta yapımına
Krepe tarağı ve 0.5 uçlu tığ suç aletlerimiz. 

Peki bunlarla ne yapıcaz???
Saçların temiz olmasını tavsiye ederim. Temiz ve kuru saçı önce istenilen ölçüde tutamlar halinde ayırıp bebe lastiği ile diplerden bağlayın. 
(Ben tembellik edip bunu sakince yapmadigim için dolaşan saç diplerim yüzünden pişman oldum. 🙈 sonrasında rahatsız edenleri yarım saatte açarak ! Taradıktan sonra aynı işlemi ikiye ve üçe bölerek tekrar yaptım. ! Siz bu hatayı asla yapmayın derim.

Tutamları olabildiğince ideal ölçülerde yapın. Ne çok ince nede çok kalın olsun. Yıkandıkca şişme ve tifsime yapacak zaten.


İşlem sonrası ilk fotoğraf tam olarak oturmamış gevşek ve karışık tutamlar :)
Bu yüzden şunu söylemeliyim ki.
"BIR RASTALININ TARAĞI TIĞDIR" 🤭🤭

toparlanmış ama hala oturmamış rasta.
Yapılan işlem sonrası gelinebilecek en son nokta.

....................
Tutamlara ayırdığınız saçların dibine krepe taragiyla hafifçe krepe atıyoruz. 1.2.3. Şeklinde sayıp bırakabilirsiniz. 
--Her bir rasta saçın boyunu kisaltacagindan birde krepe ile bu durumu arttırmama ya özen  gostermeniz lazım.
... 
Ve saçı iki parmak arasında sıkıştırıp destekleyerek tığlayın. Tutamlar içindeki saçı hafif hafif çekiştirerek dışarı çıkın. Saç sertleşip dolaşama kadar uçlara doğru bu islemi sabırla sürdürmeniz gerekiyor. :)
Basta çok zor gelebilir ama eliniz alıştıkça daha çabuk şekil aldığını fark edeceksiniz. Her tutamın ortalama yapım süresi 15_30 dk arasında değişebiliyor.


Bitmiş ve tamamen kalıplaşmış haliyle merhaba 👍🤗 bana göre saç boyu fazlasıyla kısaldı ve uç kısımlar cansız olduğu için yinede çelimsiz durdu. Önleri daha rahat kullana bilmek açısından serbest bıraktım. Hatta kestim bu şekilde daha  hoş duracağını düşündüm.
 En son yinedeee ! bu saç beni tatmin etmedi açıkcası. Ama bir süre kullanmak durumunda olduğunu düşünüp ne yapabilirime karar vermeden önce kafamda bi ampul belirdi 🙃

Unutmadan !!; kalıp gibi kusursuzca duran rastaların bal mumu sürülerek yapıldığı gerçeği var. Dax gibi düşünün ama yıkanınca çıkmayan. Kafada kalıp sıcak suyla yıkanınca eridiği koku yaptığı söylemleri filan. Bu ihtimaller yüzünden o saç kusursuz durmasa da olur bence :)) 
Her gün  yıkanıp bakım yaptığım saçlarımla misler gibi kokmak varken iki hafta da bir yikayıp pislik pislik insan icine cikamam. Heleki partnerinizin bu yüzden soğuduğunu düşünsenize. Yemin ederim kes dese şu dakika keserim bile! Abartmıyorum. Bütünlük uyumu diye birşey var ama kimsenin kimseyi de ayyy ben böyle mutluyum diyede yaptığına kılıf bulmasını doğru bulmuyorum. 🌹

Bakımı nasıl olur??; minimalis kafası yaşayan ben ne güzel bakım gerekmez taramaya gerek yok krem yag vs gibi akla gelebilecek herşeyden kurtulacağımı sanmıştım. 🤭
Aksine daha fazla şampuan saç kremi yağ hatta daha farklı bakıma mahal oldu. 
Yıkarken biraz zorlayacaksınız. 
Sacta sampuan kalintisi kalmamasi icin, Naylon dus jeli lifine sampuanı sıkıp köpüreterek diplere sıkıp parmak uçlarınızla temizlendiğini hissedene kadar ovalayın. Sonrasında saç uçlarına geçip köpüğün iyice aktığında emin olana kadar iyice durulayın. 
Sprey şişesiyle şampuanı sulandırarak saç diplerine sıkanda varmış mantıklı bulmadım. Zaman kaybı.
En son zaten sert olan rastların kuruduktan sonra iyice sertleşmemesi için uçtan dibe doğru bolca saç kremi kullanmak gerekebilir.
Hatta durulanmayan saç kremi hindistan cevizi yağı kullanmakta faydalı olacak.
Duştan sonra mutlaka en azından dipleri kurutmak çok iyi olur. Çünkü gerçekten kuruması kışın neredeyse imkansız gibi.


 İşte o kafamda beliren Ampul❣❣
Iki sene önce kestigim sacları rastlarıma ek yaptım. Sadece uc taraflarına doğru tıglayarak. 
Evet kestigim saçlarımı hep saklıyorum. 
Çünkü  kaynak gerekebilir.
 Son kestigim saçlarım rastalarima can verdiler.


Veee Tatammm.
Bu seferde böyle. 


Yıllardır ara ara blogda yazıyorum. 
Şu gün şu geldiğim noktaya bazen şaşıyorum. 
Sürünerekte olsa hatalarla birlikte dogrulara dogru inanarak geldim bu günlere 🧿
Ve çok kısa zamanda tekrar anne olarak bu bloğa tekrar yazacağıma da inanıyorum  !!!
 Hatırlayanlar bilir hamileliğimi ilk ögrendigim anda, ilk başlığımı açıp içimi dökmüştüm.
Sonrasını hep merak ettiniz. 
3 yıla yakın aralıksız yazdim, destek verdiniz.
 Çağrı artık 4 yaşında, yanii bebek değil. Ve ben bircesaretle kendi yoluma düştüm. Iyi ki de düştüm. Kendimi tanıdım neler yapabileceğimi gördüm. Insanları gördüm sonra tam manasıyla.
 Birinin baskıları altında yaşadığım kafesimi kırdım en önemlisi. 
Hep değersiz ise yaramaz biriymiş gibi hissettirdiler. Inandim belki, yetmedi basit düşünce kalıplarının altında da ezildim bu yüzden. Inanmak istediklerimle yanıldım.
 Ve şimdi kendimi dinleyerek kararlar verebildigim için güçlü hissediyorum. Dünyanın neresinde olursam olayım ayakta kalabileceğimi biliyorum.
 Çok mutlu olmayı hak ediyorsun dediniz hep, dualar ettiniz. İnandım, çünkü  ben mutlu olmayı beni ben yapan herşeyi hak ediyorum. 
Daha çok yazacağım,
 şimdilik herşey için teşekkürler 💚 
içimden geldi. 

2 yorum:

  1. Harika olmuş saçlar, açıklama müthiş olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkürler. Yorum bırakmayı unutmayın ... ^.^